2012. augusztus 8., szerda

Mókuskerék




„Itt a mókus, fenn a fán” – bár úttörő már nem lehettem (a rendszerváltásig csak a Tom & Jerry kisdobos csapatban feszítettem), azért van egy kis sejtésem az alkalmazkodásról. Egy csapat - és most hagyjuk is a politikát ennyiben - legyen az egy munkahelyi team, vagy kosárlabda csapat, de állhat akár 2 főből is, mint egy párkapcsolat csak úgy működik, ha valamilyen szintű kompromisszum van a tagok között. Minél magasabb fokú a kompromisszum szintje, annál jobb a csapatjáték és a teljesítmény, annál harmonikusabb a kapcsolat.

Na, ezzel gondolom, nagy újdonságot mondtam! :-) De valójában, igen! Mert ki ne tudná ezt az egyszerű működési elvet, de nézzünk körül, hogy mennyien vesznek erről tudomást is? A munkahelyeden minden idillikus, az edzésen mindig a megfelelő embernek passzolod a labdát, a pároddal folyamatos az egyetértés? Persze, hogy nem! Pedig mindenki tudja, hogy hogyan kellene...

Mikor az ember lánya meglát egy szemrevaló fiúcskát, akiben a nagy Ő-t reméli, vagy csupán egy kapcsolatra vágyik és azt gondolja a kiszemelt „áldozat” méltó lesz a kegyeire, akkor akkora adrenalin és boldogsághormon árasztja el a testét és az agyát, hogy a felhők közt találja magát. Izgatottan készül az újabb találkozásra és csinosítgatja magát a randik előtt. Aztán a legény becserkészve, a szív rabul ejtve és ketten beszállnak a kerékbe tekerni egy kicsit.

Összeköltöznek, összeszoknak, már nem randiznak, élik a rutinná alakult életüket és lassan eggyé válnak. Érdekes jelenség, ha megfigyelsz párokat, sok esetben külsőre is nagyon szépen egymáshoz idomulnak, és ez csak a látszat, akkor mi lehet belül?

A szerelem könnyen elcsavarja a fejünket: végre jött egy férfi, aki szeret engem, aki elfogad és akit én is szeretek és én is elfogadok. Hát persze, hogy mindenben meg akarok felelni neki.
„Igen Drágám!” „Rendben Szívem!” „Természetesen Édesem!”
Ismerős mondatok? Szeresd a párod nagyon, de kérlek ne hagyd, hogy csak ő szeressen Téged! Neked is szeretned kell magad! Sőt! Lehet, hogy önzőnek hangzik – de bízom benne, hogy jól érted – Te szeresd a legjobban magad és Te legyél az első! Ameddig ez így van, addig a párod is nagyon szeretni fog Téged és a szegény mókus kiszabadulhat a kerékből és végre visszatérhet az erdőbe szabadon ugrálni a fák közé.

Ha szereted magad, akkor adsz magadra, figyelsz az egészségedre, figyelsz a fittségedre. Fontos lesz, hogy hogyan élsz, milyen szokásaid vannak, kik vesznek körül, mivel töltöd az időd és hogyan érzed magad a bőrödben. Ha nem szereted magad ellustulsz, egyre kevesebbet, vagy egyáltalán nem sportolsz, nem érdekel mit eszel, mit nézel a tévében, mit veszel fel és egyáltalán mi vesz körül. Ettől persze egyre rosszabbul kezded érezni magad, mert zavar, hogy nincs energiád, állandóan unott és fáradt vagy és egyre csak öregszel.

Na legkésőbb ilyenkor kell behúzni a féket és megálljt parancsolni a rossz irányba fordult életmódnak. Igen, ez piszok nehéz! Az sokkal könnyebb, ha nem csábít el a mókuskerék... de ha már egyszer betetted a lábad, az ékszíj magával ránt. Nincs semmi baj, csak vedd észre, hogy egy helyben pörögsz és tudd, hogy,  ami nem növekszik, az egy idő után csökken. Vagyis, ha huzamosabb ideig játszod a mókust, akkor kicsúszik a lábad alól a talaj: hurkás leszel, fásult, kedvetlen, agresszív, unott és beteg.

Ez pedig újabb kereket vagy kerekeket indít be: nem jól teljesítesz a munkában – kirúgnak; feszült és ideges leszel – megromlanak a kapcsolataid; meghízol – kiszeret belőled a párod... folytassam még?

Legyél állatvédő és szabadítsd ki a kerékbe szorult mókust! Állítsd meg a kereket és miután abba maradt a szédülés, szállj ki! Óvatosan, mert a szilárd talaj furcsa lehet az állandóan pörgő kerék után. Szakíts pár percet, ideális esetben legalább egy órát magadra minden nap. Foglalkozz magaddal, csak olyat csinálj, ami jól esik, felszabadít és amitől újra magadba tudsz szeretni! De állj ellen a kísértésnek, hogy lehuppanj a kanapéra egy zacskó chips-szel a tévét bámulni. Csak is olyat tehetsz, amit eddig nem tudtál a kerékhajtás közben megtenni! Találj vissza önmagadhoz és tunningold fel magad!

Ne add fel korábbi önmagad a másik miatt. Pont azért szeretett beléd, amilyen akkor voltál! Ha akkor sportoltál és S-es méretű ruhákat hordtál, most pedig nem mozogsz és XL-re nőtt a ruhád, akkor nagyon gyorsan húzd be a vészféket, hogy nyomban kirepülj a kerékből!

Hajrá, én Veled vagyok! Kezd el most!

Apropó, Te mit gondolsz a Remek Életről? Kérlek válaszolj pár kérdésemre, nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése