2013. szeptember 27., péntek

Fejvesztés vagy fejlesztés?


Ezzel kezd: https://www.youtube.com/watch?v=Kk5itF5YHvw

Még mindig azt tartják, hogy a szó elszáll. Hiába a digitális és virtuális világ, azért még mindig a papír az úr. A szóbeli megállapodást jól teszed, ha papíron megerősíted, a becsületszóval a bíróság előtt nem sokat érsz.

De miért hozom most fel ezt a komoly témát?  Nem, nem csaptam fel jogásznak! Csak érzékelem mennyire a „papír” irányítja az életünket. Számlák, blokkok, csekkek, szerződések, orvosi receptek, sorszámok, újságok, füzetek és könyvek. Tömérdek mennyiségű papír. Meddig tart elhagyni, összetépni, vagy elégetni? Mégis, a szó száll el, és nem a papír kerül bajba.

Ha információra éhezel, felcsapsz egy lexikont. Persze, most már inkább ráguglizol, minthogy a könyvespolcot böngészed át. De a tényen ez mit sem változtat, rögtön „papír” után kutatsz és a leírt valóságot keresed.
Én pedig megcáfolom: a szó igenis nem száll el! És hogy még tovább menjek az ellentmondásban: szárnyra kap!

Mi??? Nem száll el, de szárnyra kap?

Hadd kérdezzek valamit: amikor a fellegekben érzed magad, akkor egyedül vagy? Gondolj a legutóbbi felemelő érzésre, amikor nagyon jól érezted magad a bőrödben, amikor fogtad a hasad a nevetéstől, amikor úgy érezted, Te vagy a legboldogabb ember a Földön. Az ilyen pillanatok átélése többnyire nem magányosan történik.

A szó az, ami igazán szárnyat ad. A szó az, ami biztos, hogy örök emlék marad!

Szó-val meg akkor találkozol, ha kimerészkedsz otthonról. Ha kidugod a fejed a sok „papírból”, amikbe beleásod magad, hogy minél okosabb legyél.

Imádok olvasni, de magamon tapasztalom, hogy hiába növelem az elmém, a fejlesztés helyett csak a fejvesztés marad. Mindaddig, amíg nem veszem a fáradtságot és a bátorságot, hogy használjam is, amit magamba tömtem.

Az önismeret és az önfejlődés kemény gyakorlat. Ezt nem úszod meg szárazon. Az elmélet vajmi kevés ahhoz, hogy megismerd magad. Próbatételre van szükség. Fájdalmakra, szembesítésre, könnyre és nevetésre. Ez pedig csak szavak által lehetséges. Látnod kell, mint mond egy másik szempár; hallanod, mit beszél egy idegen száj.

Még hogy a szó elszáll! A szó az, ami megmarad. Örökre beköltözik a fejedbe és a szívedbe, és ha fejlődsz, a szó az, ami formál. Használd ki a szavak erejét és kommunikálj! Nézz, beszélj, érts. Egy beszélgetés, egy szembesítés, egy visszajelzés, egy tekintet – ezek az emlékeid, ezek az élményeid, ezek növesztik a szárnyad. Hát repülj!

R.É.K.A.


Remek Élet
egészséges élet-, és gondolkodásmód, érzelmesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése